POVIJEST


39Crikvenički plivački klub (C.P.K.) Crikvenica osnovan je 1932. godine na inicijativu gospodina Vladimira Smokvine, plivačkog reprezentativca ondašnje države.
Kao reprezentativac bio je učesnik Olimpijade 1928. godine u Parizu a C.P.K. Crikvenicu vodio je sve do 1948. godine, kada je sa ekipom postigao najveći uspjeh, a to je bio plasman u prvu ligu tadašnje države.
Slijedeće godine kada se ekipa trebala natjecati u prvoj ligi, odustala je od takmmičenja zbog velikog broja odlazaka takmičara u vojsku, što je bilo uzrokovano nastalom političkom situacijom.1939

Prije osnutka C.P.K prvi organizirani počeci plivačke aktivnosti u Crikvenici zabilježeni su 1910. godine u organizaciji Turističkog povjerenstva mjesta. Ta takmičenja bila su u plivanju i preplivavanju kanala između mjesta na otoku Krku, Šila i Crikvenice. Mnoga tadašnja takmičenja tretirana su kao međunarodna jer su nastupali klubovi i pojedinci iz inozemstva.
Najpoznatiji klub i ukupni pobjednik mnogih takvih takmičenja bio je budimpeštanski klub M.A.C.
Plivači koji su se tada takmičili bili su pod klupskom bojom ondašnje Victorije iz Rijeke, a današnjeg PVK Primorja 08 iz Rijeke.

1979 Iz tog razdoblja najpoznatiji naši plivači bili su Vladimir Smokvina, Car (Mikado), a kasnije nakon osnutka, 1932. godine pa do Drugog svjetskog rata, isticali su se svojim rezultatima Wimer Vlasta, Župan Ruža, Baretić Dragan, Stipanić Ljubo, Buchoffer Juraj, Makuc Zdenko, Potočnjak B., Car Toni (Cokovan), braća Kulentić - Zdenko i Branko.
Nakon rata nastavljena je plivačka i vaterpolo aktivnost, ponovno pod vodstvom Vladimira Smokvine. Pojavili su se novi plivači i vaterpolisti koji su kasnije postali državni reprezentativci ili rekorderi.41

Braća Balen (Alfred i Rikard) od kojih je Alfred postao trener berlinskog Spandaua, jedno vrijeme najboljeg kluba u Europi, a kasnije trener raznih reprezentacija.
Marijan Finci, državni reprezentativac i rekorder na dionicama od 100 m do 1500 m slobodno i 100 m leđno.
Gržičić Šime, jedan od najboljih plivača i vaterpolista C.P.K. od postanka do danas, koji je pedesetih godina sa 18 godina igrao u Mornaru iz Splita, a zbog ranog gubitka roditelja nije moga nastaviti i iskoristiti svoju prirodnu nadarenost za ovaj sport.
Od pedesetih do osamdesetih godina naš klub i grad ponovno je dao jednog velikog i uspješnog sportaša, Karla Stipanića.
Karlo Stipanić do svoje petnaeste godine bio je član C.P.K., a kasnije Mladosti iz Zagreba. Postao je državni reprezentativac, učesnik triju olimpijada, a 1968. u Meksiku i osvajač zlatne medalje. Iste je godine proglašen za najboljeg vratara na svijetu.

58Osamdesetih godina angažiran je profesor Rendić Ivo, jedan od najboljih stručnjaka za plivanje. Njegov rad odmah je "izbacio novu generaciju plivača i vaterpolista, koji su na nivou republike i tadašnje države postigli zavidne rezultate. Nosioci te generacije bile su sestre Rippl - Andrea i Tea, Stipanić Jasmina, Ivančić Dalibor, Matejčić Branko, braća Župan - Raul i Igor, a danas Car Davor i Zubčić Krešimir reprezentativci u vaterpolu, bivši članovi PVK "Primorje" Rijeka, sada članovi VK "Jug" iz Dubrovnika, "Catania" Italija, Bojan Car i Marko Brnjac, PVK "Primorje".
Zadnje 3 godine osvajali smo prva mjesta u II ligi "Sjever" i sudjelovali u kvalifikacijama za I ligu.osijek

Jedan od najvećih uspjeha u dosadašnjem radu je osvajanje prvog mjesta 2005. godine na međunarodnom vaterpolo turniru u Njemačkom Darmstadtu, gdje je sudjelovalo šesnaest vaterpolo momčadi iz pet europskih država. Osim vaterpola u plivačkoj sekciji stvara se nova generacija pliavača koji ako nastave sa radom možemo očekivati dobre rezultate . Istaknutiji plivači su Zoričić Franko, Katnić Ivo, Kordiš Lovro i Šimun, Tus Domagoj, Pahlić Iva, Kršul Gloria, Kraljić Luka, Matejčić Leo i Bruno i drugi.

zpkC.P.K. Crikvenica je registrirana kao športska udruga i u svojem djelovanju bavi se plivanjem, vaterpolom i obukom neplivača tokom ljetnih mjeseci. Plivači su učlanjeni u PSH, a vaterpolisti su učlanjeni u HVS. Klub posjeduje otvoreni morski bazen dimenzija 50 x 22 m s gledalištem kapaciteta 800 gledatelja sa rasvjetom i klu


 
   
Crikvenički plivački klub © 2004. - 2007.